SES-15 бе успешно изведен в орбита, първият хибриден GEO сателит на SES изведен на борда на „Союз“

Arianespace успешно изведе в орбита първия хибриден сателит на SES с широкобхватен лъч и висока мощност, който ще обслужва авиокомпаниите и системата WAAS, за да подобри GPS навигацията.

Куру, Френска Гвиана 19 май 2017 г. - SES обяви днес, че сателитът SES-15 беше успешно изведен на борда на ракета носител „Союз" от космическия център в Куру, Френска Гвиана в 08:54 местно време. Това е първият сателит на SES, на борда на ракета „Союз“ предназначен за мисия в геостационарна трансферна орбита.

SES-15 носи хибриден полезен товар, включващ широкообхватни Ku-честотни лъчи и Кu-честотна високоскоростна връзка (HTS), с възможност за свързване към Ka-честотни мрежи. Първият хибриден спътник на SES ще бъде разположен на орбитална позиция 129 Запад и ще бъде оборудван с 16-Кu-честотни  транспондери (36 MHz еквивалент), както и с HTS възможности за Северна Америка, Мексико, Централна Америка и Карибите.

Високопроизводителните технологии на борда на SES-15 ще осигурят оптимизирано и гъвкаво покритие за големи доставчици на услуги за глобална свързаност и развлечение по време на полет (IFC / IFE), като Global Eagle Entertainment, Gogo и Panasonic Avionics. В допълнение, SES-15 има специален широкообхватен лъч, който ще направи възможна доставката на живо телевизионно съдържание по всички маршрути за полети в САЩ, включително Хавай и Аляска, Канада, Карибите и Мексико. Тази уникална комбинация от лъчи позволява на доставчиците на IFC / IFE да оптимизират използването на HTS капацитет за интернет трафик и широко георгафско покритие за излъчване на съдържание.

Сателитът ще позволи използването на VSAT мрежи и други приложения използващи голям трафик данни в правителствения и морския сектор.

SES-15 носи и елемент за системата WAAS, който ще позволи на Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) да прецизира глобалната система за позициониране (GPS) с цел подобряване на точността, целостта и достъпността на системата за целите на авиационната индустрия.

Сателитът е оборудван с електрическа задвижваща система за маневриране в орбита.

"Успешното стартиране на SES-15 е първият от нашите три планирани хибридни спътника, които имат както широкообхватни лъчи, така и висока мощност. SES-15, заедно с хибридния сателит SES-14, който ще бъде скоро изведен редом до нашите съществуващи спътници в орбита, предлагат най-устойчивата платформа за авионавигационна връзка в Северна Америка", каза Мартин Халиуел, главен технологичен директор на SES. "SES-15 ще ни позволи да укрепим способността си да предоставяме услуги от следващо поколение за свързаност в открито море и широколентова свързаност за корпоративни клиенти."

"SES е дългогодишен партньор и ние се радваме, че сме част от това важно събитие в обслужването на непрекъснато растящите авиационни, чрез успешното стартиране на SES-15 на борда на ракета „Союз““, каза Стефан Израел, главен изпълнителен директор на Arianespace.

Повече информация за SES-15 можете да намерите тук: www.ses.com/newsroom/launch-ses-15